Fotoverslag

Vragen.......

Amsterdam, 10 april, 12:00 uur. Zonnig en droog, ongeveer 12 ˚C.

Vanmorgen zijn we al op tijd opgestaan. We waren allebei vroeg wakker. En als je weet dat de reis gaat beginnen.... Met de bus van Veolia naar station Venray, en van daaruit naar Schiphol. Bij de incheckbalie blijkt Jolanda's koffer 5 kilo te zwaar. Er gaan wat schoenen en broeken in de handbagage en er blijft nog 23,8 kilo over. Dat ken net.
Om de reis ontspannen te beginnen nemen we een stoelmassage. Dat levert een loom en ontspannen reisgevoel op. Op naar gate G07... Let's go to San Francisco. Maar eerst nog naar Newark.
Het vliegtuig naar Newark zit niet vol. Onderweg kijk ik naar de film "National treasure", lees wat in de reisgidsen en luister naar muziek. Jolanda slaapt wat en worstelt met een Sudoku puzzel.


New York, 10 april, 15:00 uur. Zonnig en droog, ongeveer 25 ˚C.

De overstap in Newark is een ramp. We hebben een uur om over te stappen en moeten weer door een controle. De rij is eeuwig lang. We sluiten ons aan bij een vriendelijke doch opdringerige Amerikaanse en we mogen voorkruipen. Om er vervolgens achter te komen dat de vlucht vertraagd is. Met anderhalf uur. Daarna staan we nog een uurtje op de taxibaan ( er zijn nog 28 vliegtuigen voor ons) en dan kan de reis eindelijk verder. Doordat het al avond is krijgen we wel een mooi panorama van New York in het donker. Lichtjes zover het oog rijkt.


San Francisco, 11 april, 00:00 uur. Droog, ongeveer 10 ˚C.

In San Francisco nemen we de BART (nee, niet Rutten) naar Powell street en komen we meteen de eerste cable car tegen. En zwervers. Ze zijn verder niet lastig als we naar ons hotel lopen, Hotel Adante. We krijgen een room upgrade. De reis duurde 26 uur. We zijn bekaf...


San Francisco, 11 april, Droog en zonnig, 22 ˚C.

Na een korte nacht vandaag begonnen met een wandeling naar Fishermans Wharf. We gaan de zeeleeuwen bekijken naast pier 39. We lopen via de pier, die gevuld is met winkeltjes met veel prullaria. Naast de pier liggen de zeeleeuwen, op een aantal houten vlonders in het water. Er liggen er niet zo veel, een stuk of 20-30. Veel kabaal maken ze wel, je hoort ze al van veraf.
We willen een rondrit maken en kiezen de goedkoopste tour van de grey line. Deze blijkt ook de langste te zijn. Onze tour guide Richard, neemt ons mee via de stad naar de Golden Gate bridge. Daar krijgen we de kans om te voet een eind de brug op te lopen. Na een half uur en veel foto's later vertrekken we weer richting pier 39.
We lopen naar een vertrekpunt van de cable car op Hyde street en kopen een 3-dagen kaart voor het openbaar vervoer. De rij om op te stappen is te groot en we gaan lopend richting Lombard street, the crookedest street in the world. Hiervoor moeten we wel een stevige klim maken.Dit stuk Lombard street is zo steil dat een aantal haarspeldbochten nodig zijn om beneden te komen.
Als we uitgekeken zijn lukt het uiteindelijk om de cablecar te pakken. De conducteur en de bestuurder zijn licht gestoord. Als we een heuvel afgaan lijkt het wel alsof we in een achtbaan zitten. Bij iedere bocht grijpt hij met en ruk de kabel en de cable-car wordt zo met een rotvaart door de bocht getrokken. Na de rit gaan we even terug naar het hotel.
's Avonds willen we weer gaan eten. We nemen weer de cablecar en krijgen een plaatsje op een van de treeplanken. We zien de machinist met al zijn gewicht in de remmen hangen als we bergaf gaan. Vanavond eten we en burger met fries bij de in-n-out. Het is een fast food restaurant dat doet denken aan een aflvering van "Married with children", waar Al Bundy een bijbaan heeft in een fast food restaurant. Het is er erg druk en er wordt niet echt aandacht besteed aan de netheid van de keuken of het eten. Desondanks smaakt het niet verkeerd.
Wat opvalt in San Francisco zijn de vele zwervers en Chinezen. De Chinezen zitten er al vanaf de stichting van de stad. De zwervers zijn van en latere lichting bewoners. Ze kunnen wat intimiderend overkomen. 's Avonds vallen ze des te meer op omdat er dan minder mensen op straat zijn en lijkt het of de stad ermee overspoeld wordt. Maar schijn bedriegt. Ze zijn duidelijk aanwezig maar nooit overdreven vervelend. Ik ben vaak 's avonds over straat gegaan, maar heb me nooit bedreigd gevoeld. Ze horen bij San Francisco als de duiven bij Amsterdam.

De foto's.......

Met Bart naar SF

Ons hotel Andante

Charlie Chaplin lokt klanten op Powell

Pier 39

Alcatrez

De Zeeleeuwen

ff lache

Fishermans Wharf

Onze tourbus

Overgebleven van de wereldtentoonstelling

Filminstituut van George Lucas

De Golden gate bridge

San Francisco skyline

Richard, onze tourguide

Het is geweldig weer vandaag

Mooi huren bij de brug

Hangdraad

Toll booth

Verbodsbord

Italiaans eten

Lombard street

Sourdough krokedil

We eten vers zeebanket

Smile...

SF telt 43 heuvels

remsysteem cablecar

Steil ?? nuuh

Lombard street

de cablecar aandrijving

Kabelgrijper

Onder de straat

Chinatown

Fire engine

's Avonds

op de cable car